Norveški sud ponovno će razmotriti odluku o „nečovječnom“ postupanju prema Breiviku u zatvoru

Reuters
Reuters
Reuters

Norveški sud uzeo je u obzir žalbu države na već donesenu sudsku odluku prema kojoj je utvrđeno da se u zatvoru prema masovnom ubojici Andersu Breiviku odnose na „nečovječan“ način.

Nadamo se da će država pobijediti ovaj put, nakon što pravda prokopa dublje u ovaj slučaj“, izjavila je predstavnica skupine za pomoć obiteljima ubijenih, Lisbeth Kristine Royneland.

U travnju prošle godine, niži sud obznanio je kako se prema Breiviku iza rešetaka odnose „nečovječno“ i „ponižavajuće,“ unatoč činjenici da on živi u prostoru veličine 30 kvadratnih metara, koji se sastoji od tri prostorije: soba za spavanje, soba za učenje i soba za fizičke aktivnosti.

Pored toga, Breivik ima pravo na igranje video igrica, korištenje sprava za vježbanje, čitanje knjiga i novina, te ima pristup računalu, ali bez internetske veze.

Međutim, sud je tada zaključio kako je Breivik izoliran od ostalih zatvorenika te da nema dovoljno društvenih aktivnosti. Osim toga, sud je pod „ponižavajućim“ uzeo u obzir stalne pretrese uz skidanje, konstantno nošenje lisica te činjenicu da Breivika bude puno puta tijekom noći.

Tijekom suđenja u travnju, Breivik se požalio i na hladnu kavu te smrznute večere iz mikrovalne, kao i na korištenje plastičnih tanjura i pribora za jelo.

Breiviku je također zabranjeno objavljivanje dviju knjiga koje je napisao: „Breivikovi dnevnici” i „Nordijska država.

Podsjetimo, Breivik je dana 22. srpnja 2011. prvo ubio osmero ljudi detonirajući bombu u kombiju ispred vladine zgrade u Oslu.

Nakon toga je odjeven u policijsko odijelo automatskim oružjem ubio još 69 osoba, uglavnom mlađe dobi, pucajući u njih u kampu ljevičarske Radničke stranke na otoku Utoya.

Osuđen je na maksimalnih 21 godinu zatvora.

Izvor: RT, Tribun