Hrvatska digitalna platforma VeeMee trebala bi omogućiti kupcima da putem skeniranja QR koda sa deklaracija saznaju sve o porijeklu prehrambenih proizvoda sa polica trgovina, posebice kad se radi o voću i povrću.

Kupcima se novom aplikacijom nudi mogućnost uvida u detalje o porijeklu hrane, odnosno tko ju proizvodi, gdje te na koji način se ista tretira.

PID (Producer Identity Document) ili ‘identitet proizvođača’ služi standardizaciji relevantnih informacija o proizvođaču i kulturama koje uzgaja. Skeniranjem QR koda na proizvodu, potrošač vrlo brzo dolazi do kompletne informacije o poljoprivredniku i hrani koju kupuje i konzumira,stoji na stranici.

Zbog činjenice da se na police hrvatskih trgovina stavlja oko 70 posto uvozne robe, mnogi kupci osjećaju opravdanu sumnju prema proizvodima koji su deklarirani kao „domaći“.

Budući da se ovdje radi o platformi, samom analitikom podataka koju ćemo mi prikupljati od hektra površine možemo izračunati kolika je produktivnost hrvatske poljoprivrede i možemo pružiti smjernice za napredak domaće poljoprivrede,“ rekao je Marko Kozjak, suosnivač tvrtke VeeMee.

VeeMee nudi Basic i Premium opciju informiranja putem aplikacija. Basic opcija je posve besplatna, a nudi osnovne informacije o proizvođaču. Premium opcija je ona koja se plaća jednokratno na godišnjoj razini, a nudi još neke dodatne opcije poput uvida u certifikate proizvođača.

Trenutno su na samoj web stranici dostupne sve informacije o proizvođačima koji su se registrirali. Također su dostupne brojne informacije o tvrtkama koje ne spadaju u sferu proizvođača hrane, već nude brojne druge usluge.