Prema saznanjima portala Dnevni avaz, nova ruta ilegalne imigracije uskoro će se otvoriti na području oko Neuma.

S obzirom na nešto veću, ali ne i potpunu blokadu, granice između BiH te Hrvatske na području Krajine, imigranti koji su stacionirani u Bihaću, Cazinu, Velikoj Kladuši te drugim mjestima, mogli bi uskoro krenuti put Neuma te nadalje prema Hrvatskoj, odnosno EU.

Kako piše list, imigranti u BiH ilegalno ulaze iz Srbije i Crne Gore na područje Bijeljine, Višegrada i Trebinja. Odande se kreću prema Krajini kroz nekoliko pravaca.

Zbog blokade granice s Hrvatskom, imigranti su počeli tražiti nove pravce za izlazak iz BiH te ilegalni ulazak u EU.

Prema informacijama državnih službi BiH, riječ je o ruti koja vodi od Bijeljine i Višegrada prema Sarajevu te preko Čapljine don Neuma. Tu bi imigranti trebali pokušati ući u Hrvatsku.

Iste službe tvrde kako imigrante sasvim sigurno neće moći zaustaviti u pokušaju prelaska granice, a sasvim je logično zašto. Naime, iz Granične policije BiH tvrde kako na raspolaganju imaju samo – 1000 graničnih policajaca te da na pojedinim prijelazima imaju samo po jednog takvog policajca.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić negirao je postojanje ove rute te tvrdi da će ona prema Krajini i dalje ostati aktivna jer je to najlakši put.

Dnevni avaz pak daje informaciju da se iz prihvatnog centra Salakovac kontinuirano bilježi bijeg mnogih imigranata te da se upravo oni kreću prema Neumu.

Pored činjenice da imigranti svakodnevno prolaze kroz desetak sigurnih zemalja; da nemaju želju ostati u Hrvatskoj te da granice prelaze ILEGALNO, pro-imigracijske organizacije i dalje optužuju hrvatsku policiju za navodno kršenje zakona i nasilje, pri čemu po već peti put kao „dokaz“ nude navodna „svjedočanstva“ imigranata koja su pravno i tehnički gledano krajnje upitne vjerodostojnosti.

Naime, poznato je kako se imigranti redovno vole međusobno premlaćivati, pa čak i napadati noževima. A niti slučaj Sirijca koji je lagao o „nestaloj kćerki“ nije tako daleko.

U Bihaću masovna višesatna tučnjava imigranata koju su policajci smirivali upotrebom vatrenog oružja