U nastojanju da rekreiraju događaj Tunguske eksplozije koji se zbio u Sibiru pred više od 100 godina, znanstvenici su dizajnirali skup različitih računalnih modela koji uključuju 500 milijuna kombinacija asteroida i ulaznih parametara, uspoređujući ih međusobno i s podacima Tunguske eksplozije.

30. lipnja 1908. godine, asteroid je udario u nenapučeni predio u Sibiru, u blizini rijeke Tunguske, i pritom uzrokovao veliku eksploziju koja je sravnila nekoliko tisuća kvadratnih kilometara šume.

Oglas:

Odjel računalnog modeliranja pri NASA-inom istraživačkom centru utvrdio je da je događaj u Tunguskoj najvjerojatnije izazvan kamenim meteorom, a ne zaleđenim nebeskim tijelom, te da je promjer meteora bio od 50 do 80 metara.

Istraživanje je također pokazalo da se asteroid pri ulasku u atmosferu kretao brzinom od 55.000 kilometara na sat, te da se eksplozija dogodila na visini od 10 do 15 kilometara, što bi objasnilo zašto na mjestu epicentra eksplozije nema udarnog kratera.

Tunguska eksplozija – nerazjašnjeni misterij

Eksplozija je bila toliko jaka da je pobila većinu populacije velikih životinja kilometrima od zone udara, a stabla su bila sva porušena. Procjene o oslobođenoj energiji tijekom eksplozije sežu od 5 megatona, pa čak i do 30 megatona TNT-a, iako je 10 do  15 megatona najvjerojatnija stvarna jačina eksplozije, oko 185 puta jače o eksplozije atomske bombe u Hirošimi.