Nova šefica osoblja švedskog Ministarstva za okoliš i energetiku Annika Jacobsson prethodno je vodila ogranak kvazi-ekološke organizacije Greenpeace u Švedskoj te je jedna od osoba koja je stajala iza tri neovlaštena ulaza u nuklearne elektrane 2012. i 2014. godine.

Jacobsson je vodila švedski ogranak Greenpeacea između 2012. i 2014., a organizaciju je napustila 2017., prenosi SVT.

Dana 9. listopada 2012., 70 aktivista Greenpeacea provalilo je u nuklearne elektrane Forsmark i Ringhals kako bi „proveli vlastita ispitivanja s ciljem utvrđivanja može li se ući u reaktore,“ tvrdila je Jacobsson u to vrijeme.

Skupina s oko 40 aktivista izvela je 2014. još jednu provalu u nuklearnu elektranu Oskarshamn, nakon čega su osuđeni zbog neovlaštenog ulaza. Jacobsson je stajala iza oba incidenta, ali u njima navodno nije sudjelovala.

Ironično, ona danas radi za švedsku ministricu Isabellu Lövins koja je odgovorna za pitanja okoliša i sigurnost nuklearnih elektrana.

Moja uloga u tom poslu bila je voditi javnu diskusiju o sigurnosti švedskih nuklearki. Moja uloga danas je pomoći okolišnoj i klimatskoj ministrici Isabelli Lövin u njenom radu kako bi implementirala vladinu politiku,“ opravdavala se Jacobsson.

Lövin, članica Zelenih, također je branila Jacobsson tvrdeći da je njena uloga vođe Greenpeacea bila u skladu sa sadašnjom ulogom šefice osoblja.