Nova tehnologija omogućuje sakupljanje pitke vode iz zraka

Nova tehnologija koju su razvili izraelski znanstvenici sakuplja vodu iz zraka sa 65 % većom učinkovitošću od prijašnjih metoda sakupljanja vlage iz zraka.

Ova nova metoda jednostavno primjenjuje prastare metode sakupljanja atmosferske vlage koje su se koristile pred više od 2.000 godina. Primjere sakupljanja vode orošavanjem vlage iz zraka nalazimo na mnogim mjestima kroz povijest. Od arheoloških nalazišta na Bliskom istoku i raznih lokacija u Europi.

Američki Indijanci sakupljali su rosu svako jutro sa obješenih plahti. Kada bi se plahta natopila kondenzatom iz zraka, ocjedili bi vodu, filtrirali ju i kasnije popili. Ova metoda omogućavala im je dovoljnu dnevnu količinu vode.

U drevnim dvorcima diljem Europe, može se primjetiti male objekte čudnog oblika sa vanjskim zidovima napravljenim od keramičkih blokova sa rupama. Oni su korišteni za sakupljanje rose tijekom noći i jutra. Unutra se nalazila cisterna, voda bi se cijedila po zidovima i sakupljala u cisterni. Ništa drugo nije bilo potrebno, osim vlage u zraku.

Stoga ne treba čuditi da su znanstvenici došli na ideju izdvajanja vlage iz zraka. Metoda pod nazivom „Liquid-desiccant vapor separation process“ smanjuje potrebnu energiju za izvlačenje vlage iz zraka. Da bi se ostvarile uštede energije od 5 do čak 65 %, vlaga se izdvaja iz zraka prije hlađenja i kondenzacije.

Znanstvenici tvrde da njihov izum može funkcionirati pri raznim atmosferskim uvjetima, te da bi mu bio dovoljan običan solarni panel za napajanje.

Izvor: Natural Blaze