Novac britanske socijalne pomoći korišten za financiranje terorističkih napada u Parizu i Bruxellesu

abrini-hat
Mohamed Abrini, poznat kao “čovjek sa šeširom”, sudjelovao je u terorističkom napadu u Bruxellesu

Neki od najzloglasnijih džihadista u Europi koristili su novac britanske socijalne pomoći za financiranje međunarodnog terorizma, uključujući napade u Parizu i Bruxellesu.

Mohamed Abrini, poznat kao sudionik terorističkog napada na briselsku zračnu luku u ožujku ove godine, primio je 3.000 eura novca britanskih poreznih obveznika. Abrini je poslan u Birmingham kako bi preuzeo novac koji mu je predao Zakaria Boufassil, koji je optužen za proslijeđivanje novca. Novac je od poreznih obveznika, na račun socijalne pomoći, primio belgijski državljanin Anour Haddouchi, koji je primao socijalnu pomoć dok je sa svojom ženom živio u regiji West Midlands, u Britaniji.

Na suđenju se doznalo da je Haddouchi, koji je otišao boriti se u Siriju na strani ISIL-a, nastavio primati novac dok se borio u Siriji, što je vlastima bilo poznato.

Boufassil, koji je također belgijski državljanin, optužen je za predaju novca Abriniju u srpnju 2015. godine u Birminghamu. Boufassil, koji je preuzeo novac kojeg je primao Haddouchi putem socijalne pomoći, predao je 3.000 eura Abriniju, koje je Abrini kasnije koristio za financiranje organiziranja terorističkih aktivnosti.

Abrini je na primopredaju novca otišao po nalogu Abdelhamida Abaaouda, jednog od mozgova napada u Parizu, u kojem je ubijeno 130 ljudi.

Istraga je također ustanovila da je novac poreznih obveznika korišten ne samo za financiranje napada na europskom tlu, već i za financiranje terorističkih aktivnosti na Bliskom istoku.

Prema tužiteljevim riječima, „nema sumnje da je novac proslijeđen sa ciljem financiranja terorističkih aktivnosti. Namjera ne može biti očitija. Haddouchi je napustio Veliku Britaniju i otišao se boriti u Siriju na strani ISIL-a. Abrini je došao u Veliku Britaniju pokupiti novac koji je Haddouchi nastavio primati.

Unatoč tome što je Haddouchi napustio Veliku Britaniju i otišao u Siriju tijekom ljeta 2014. godine, njegov bankovni račun akumulirao je više od 7.000 funti, jer mu se i dalje isplaćivala socijalna pomoć.

Izvor: Breitbart