Izmjenama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, policijskim službenicima proširen je opseg ovlasti te su uvedene neke dodatne mjere tipične za „demokratski“ sustav.

Policija je tako dobila ovlasti oduzeti vozilo vlasniku ukoliko se procijeni da im je vozilo potrebno u hitnoj situaciji, kao u slučajevima potjera za kriminalcima. Kako piše 24sata, za takvo oduzimanje izdavat će se potvrda pomoću koje će građani imati pravo na naknadu, iako su detalji tog postupka posve nepoznati javnosti.

Pored toga, policijski službenici koji imaju titulu „narednika“ sada će se smatrati i „policijskim istražiteljima“, s ciljem da se – poveća broj istražitelja, ističu u MUP-u. Ovo se navodno odnosi na slučajeve i istrage manje složenosti.

Ovlasti policije proširene su i po pitanju dronova, koje će policija moći oboriti ili ometati ukoliko se bude smatralo da ugrožavaju sigurnost.

Policiji je također omogućen „lakši ulazak“ u domove, premda nije jasno definirano u kojem smislu se to razlikuje od prijašnjih ovlasti, a većina javnosti negoduje zbog činjenice da bi policija mogla imati prevelike ovlasti koje bi izvjesni službenici mogli zloupotrebljavati.

Dotična zloporaba ovlasti navodno bi se trebala kontrolirati „civilnim nadzorom“ i unutarnjom kontrolom. No, u državi gdje pravne „prostitucije“ svoj posao rade na nivou neke trećerazredne „zemlje u razvoju“, svi smo svjesni kako bi to moglo izgledati u praksi.