Početkom iduće godine oboljeli državljani Hrvatske posjećivat će liječnike bez ijednog dana staža, pristiglih direktno s fakulteta. Mjera je to hrvatskih vlasti koja je usvojena unatoč protivljenju samih studenata medicine i Liječničke komore.

Novi zakon usvojen prošlog tjedna omogućio je da liječnici koji su primjerice upisali medicinu 2013., nakon što je Hrvatska primljena u EU, dobiju licencu za rad odmah nakon diplome, prenosi Poslovni Dnevnik.

Vlasti tvrde da iako staža neće biti, pripremaju rješenje po kojem bi unutar dvije godine nakon diplome ipak bilo obveznog radnog staža i specijalizacije.

Međutim, predstavnici studenata navode da ovo „rješenje“ nema izrađen program, nepoznato je hoće li sve bolnice raspisivati stažiranje i naravno, tko će sve to platiti.

Iz Liječničke komore također su izjavili da ukidanje staža smatraju velikim korakom unatrag. Pritom ističu kako bi se eventualno mogli ugledati na Sloveniju, gdje diplomirani nakon fakulteta usavršavaju znanja pod mentorstvom u trajanju između 9 i 24 mjeseca.

Čak 90 posto studenata medicinskih fakulteta u Hrvatskoj izjasnilo se da žele specijalizaciju u trajanju od minimalno godinu dana.