Novi britanski premijer Rishi Sunak navodno se priprema uvesti “vize za rast gospodarstva” kako bi doveo više radnika u Britaniju, dodatno pokazujući da Konzervativna stranka vjerojatno nije imala namjeru zapravo smanjiti imigraciju nakon Brexita.

Kako bi se navodno povećala ekonomska proizvodnja, vlada Rishija Sunaka navodno je oživjela shemu koju je osmislila Liz Truss kako bi se privukla strana radna snaga za rad na raznim infrastrukturnim projektima, poput novih vjetroelektrana, solarnih, nuklearnih, željeznički, telekomunikacijski, digitalni i cestovni projekti.

Govoreći za Daily Telegraph, list koji je najviše povezan s vladajućom Konzervativnom strankom, izvor iz Downing Streeta broj 10 potvrdio je da se o planu “još uvijek raspravlja”.

Dok je Sunak prethodno obećao ispuniti obećanje iz torijevskog manifesta iz 2019. — na temelju kojeg je izabrana trenutna vlada — da će smanjiti ukupnu imigraciju, vlada je potvrdila da su sve obveze koje je Sunak preuzeo tijekom ljetne kampanje u fazi pregleda i da bi mogle biti ukinute svjetlu trenutnih gospodarskih uvjeta.

Doista, Sunak trenutačno nastoji sklopiti trgovinski sporazum s Indijom nakon Brexita prema kojem bi Modijeva vlada u New Deliju vjerojatno izvršila pritisak na Ujedinjeno Kraljevstvo da otvori više putova za migraciju za svoje građane u zamjenu za povećanu trgovinsku suradnju. Ovaj je tjedan Breitbart London otkrio da vlada do sada nije istraživala potencijalni ekonomski učinak koji će to imati na domorodačko stanovništvo Britanije.

Autor: Ivica Mandekić