Novi dokazi sugeriraju upletenost Saudijske Arabije u napade na WTC 2001. godine

Novi dokazi na suđenju protiv Saudijske Arabije i njene uloge u napadu na tornjeve WTC-a 2001. godine, otkrivaju mogućnost da je saudijsko veleposlanstvo u Washingtonu financiralo pokusni let avionom svojih zaposlenika, s ciljem buduće otmice aviona, što ide u prilog tvrdnjama da su Saudijci pomagali provedbu Al Qaedinog plana.

Dvije godine prije terorističkog napada, saudijsko veleposlanstvo platilo je dvojici svojih državljana, koji su u SAD-u živjeli kao studenti, da obave let iz Phoenixa u Washington, „kao test za napade 11. rujna“, tvrdi se u dodatku optužnici koja je protiv Saudijske Arabije podignuta u ime obitelji oko 1.400 poginulih žrtava terorističkog napada.

Nakon ukrcaja na zrakoplov, dvojac je stalno postavljao osoblju tehnička pitanja o letu i zrakoplovu, te je čak pod svaku cijenu nastojao ući u kokpit zrakoplova. Osoblje je postalo toliko zabrinuto zbog čudnovatog ponašanja svojih putnika, da su odlučili prisilno sletiti prije vremena i pozvati policiju, koja je Saudijce uhitila, i ispitala.

Godinu dana kasnije se za jednog od spomenute dvojice ispostavilo da je primio terorističku obuku u Afganistanu, na što je FBI pokrenuo istragu protiv njega. FBI je još u to vrijeme smatrao da su obojica saudijski agenti, s obzirom na učestalost njihovih kontakata sa saudijskim dužnosnicima.

Odvjetnici tužitelja izjavili su da „nova saznanja nude dokaz financijske i operativne podrške“ za teoriju saudijske upletenosti u zbivanja oko napada na WTC. Oni smatraju da je velika vjerojatnost da je saudijska vlast od početka bila upletena u cijeli slučaj.

Odavno tvrdimo da postoji dugotrajna i bliska povezanost Al Qaede i dijelova saudijske vlasti, ovo je samo dodatan pokazatelj toga“, rekao je Sean Carter, vodeći odvjetnik tužitelja.

Autor: Tribun