Novi način liječenja pokvarenih zuba mogao bi izbaciti sve plombe iz upotrebe

untitled-1

Znanstvenici s jednog londonskog sveučilišta otkrili su i razvili posebnu vrstu lijeka koji bi prema dosadašnjim istraživanjima potencijalno mogao pomoći pokvarenim zubima da ozdrave, ali i da sami ispune prazninu koju stomatolozi moraju načiniti prilikom čišćenja.

Dosada se nakon čišćenja unutrašnjosti zuba ta praznina ispunjavala svima poznatim plombama. Međutim, umjesto njih, sada bi se mogle koristiti biorazgradive spužvice umočene u lijek poznat zasad samo kao tideglusib, koji je osmišljen da tretira truli dio zuba.

Nakon što lijek kao i dosad bude ostavljen na neko vrijeme u zubu, taj zub bi trebao početi sam popunjavati nastalu prazninu, tvrde znanstvenici.

Ukoliko bi ova metoda zaživjela u praksi, to bi značilo napuštanje svih dosadašnjih oblika plombi i ispuna, za koje je poznato da unatoč pozitivnim stranama ipak oslabljuju zube, uzrokuju infekcije te druge probleme na zubima.

Profesor Paul Shapre, koji je vodio rad na londonskom King College-u, izjavio je: „Gotovo svi na planeti u nekom periodu imaju pokvarene zube, to je ogromna masa ljudi koje treba izliječiti. Zato smo pokušali načiniti nešto jednostavno, vrlo brzo i vrlo jeftino.

Sharpe navodi kako će ispune odraditi svoj posao, ali se ipak živo tkivo mijenja inertnim mateijalom.

Tidesglusib inače djeluje tako da stimulira matične stanice u središtu zuba koje se potom razvijaju u posebne stanice koje tvore zub. Taj poticaj trebao bi izazvati proizvodnju dentina, koji bi na taj način ispunio prazninu na prirodan način.

Spomenuti lijek koristi se i za tretiranje Alzheimerove bolesti, a njegove eventualne nuspojave kod korištenja na tretmanu zubi zasad nisu poznate.

Izvor: The Guardian, Scientific Reports