Novi, „obližnji“ planet sličan Zemlji

Proxima Centauri snimljena teleskopom Hubble (Foto: NASA)

Egzoplanet, sličan Zemlji, kruži oko zvijezde poznate pod imenom Proxima Centauri, koja je od Zemlje udaljena „samo“ 4,24 svjetlosne godine.

Znanstvenici se spremaju otkriti planet u nama susjednoj galaktici, za koji se tek „vjeruje“ da je sličan Zemlji, a koji kruži oko zvijezde na udaljenosti koja bi mogla omogućiti razvoj života, piše njemački tjednik Der Spiegel.

Još uvijek planet bez imena, za koji se vjeruje da je sličan Zemlji i koji se nalazi u orbiti na udaljenosti od Proxima Centauri, koja bi mogla omogućiti da se na njegovoj površini nalazi voda, najbitniji zahtjev za stvaranje života,“ stoji u članku.

Nikad prije znanstvenici nisu otkrili drugu Zemlju tako blizu,“ piše dalje u članku, koji dodaje kako će Europski Južni Opservatorij (ESO) službeno objaviti ovu vijest krajem kolovoza.

Glasnogovornik ESO-a, Richard Hook, rekako je kako je svjestan napisanog, ali je odbio dati potvrdu ili ga negirati. „Nemamo nikakvih komentara.

NASA je već ranije objavila otkriće novih planera, ali ti planeti bili su ili prevrući ili prehladni za održavanje vode u tekućem stanju, ili su pak bili načinjeni od plinova, poput Jupitera ili Saturna.

Prošle godine, NASA je otkrila egzoplanet opisan kao Zemljin „najbliži dvojnik.“

Nazvan Kepler 452b, lanet je oko 60 puta veći od Zemlje i mogao bi imati aktivne vulkane, oceane, sunčevo osvijetljenje poput našeg te dvostruko jaču gravitaciju, a godina tamo traje 385 dana.

Međutim, zbog udaljenosti od „samo“ 1400 svjetlosnih godina, malo je veća prepreka za dublja istraživanja i potvrdu mogućnosti naseljavanja ljudi.

Za razliku od tog „planeta-blizanca“, planet koji kruži oko Proxime Centauri, udaljen je također „samo“ 4,24 svjetlosne godine od Zemlje.

Ta udaljenost također je nepremostiva prepreka za trenutne tehnološke mogućnosti čovječanstva.

Prema podacima NASA-e, udaljenost do tamo veća je od 270.000 puta od udaljenosti Zemlje od Sunca.

Izvor: Seeker