Novi problemi za OI Rio 2016

86431810-guanabara-bay

Vijesti iz Rio de Janeira su sve gore i gore. Jedriličari izjavljuju kako je lokacija na kojoj će se provoditi njihova natjecanja toliko zagađena da im plovila postaju smeđa. Uočili su i velike količine mrtve ribe zbog onečišćenja vode. Žalosno je to što je takva situacija u biti poboljšanje u odnosu na prošlogodišnje stanje kada je voda bila žuto-zelene boje!

Novi problem zagađenja pojavio se u uvali Guanabara, lokaciji predviđenoj za jedrenje na ovogodišnjim olimpijskim igrama. Jedriličari su se požalili na naftnu mrlju koja je toliko očita da brodovi više nisu bijele boje već smeđe.

Još nismo vidjeli ovako nešto, posvuda je, nema šanse da zaobiđete naftnu mrlju“, kaže finska jedriličarka Camilla Cedercreutz. Cedercreutz kaže kako je mrlja obuhvatila dio zaljeva u nedjelju, zaprljavši njeno plovilo od pramca do krme.

Ovo nam je tek drugi put da smo ovdje, čuli smo da je grozno. To vas razljuti, jer nigdje ne bi trebalo biti ovako. Ne bi smjelo biti ovako prljavo. Ali, ništa ne možemo poduzeti u vezi toga. Brod nam liči na zahodsku školjku.“

Uvala Guanabara je jako onečišćena, zagađena bakterijama i virusima. Unatoč tome, jedriličari se nisu do sada toliko bunili glede industrijskog onečišćenja.

Španjolski jedriličar Jordi Xammar, koji trenira za svoj nastup u klasi 470, kaže kako je pokušao izbjeći onečišćenje. „Svi brodovi su bili potpuno smeđi, ali najgore je što smo vidjeli velike količine mrtve ribe“. Xammar kaže kako mu je ovo četvrti put u Riju, te da je vidio i gore stanje; „prošle godine je more bilo žuto-zelene boje“.

Ovo je samo jedan u nizu problema koji muče organizatore ovogodišnjih Olimpijskih igara, tu su još i Zika virus, visoka stopa kriminala i nasilja, nedostatak novca i crno tržište karata. Tu su još i suđenje te postupak opoziva brazilske predsjednice Dilme Rouseff, te duboka recesija.

Organizacijski odbor Olimpijskih igara tvrdi kako je lokacija sigurna, iako su nezavisna istraživanja potvrdila visoku koncentraciju patogena – mikroorganizama koji uzrokuju razne bolesti – u vodama koje Rio namjerava koristiti za jedrenje, veslanje i plivanje.

Izvor: CBC