Associated Press, jedna od najcjenjenijih i nautjecajnijih novinskih agencija na svijetu, donio je odluku da će ubuduće riječ „black“ kada se odnosi na crnce i crnačku populaciju pisati s prvim velikim slovom, dok će riječ „white“ kada se odnosi na bijelce i bijelačku populaciju pisati prvim malim slovom.

Argument kojeg agencija navodi kao razlog toj odluci je taj što navodno „bijelci nemaju iskustvo da ih se diskriminira zbog boje kože“, te navodi da su odluku donijeli nakon čitave situacije oko ubojstva Georgea Floyda i nemira koji su uslijedili.

Važnost ove odluke je u tome što Associated Press kroz svoj priručnik Associated Press Stylebook određuje standarde novinarskog pisanja u zapadnom svijetu s naglaskom na englesko govorno područje. Većina novina koristi njihov priručnik kao standard pisanja, te se isti koristi kao obavezna literatura na studijima novinarstva.

Associated Press u objašnjenju dodaje da bi pisanje riječi „white“ velikim slovom značilo podilaženje bijelim supremacistima i rasistima.