Nacionalno zakonodavstvo Novog Zelanda ima za cilj „modernizaciju“ zakona o pobačaju koji je na snazi od 1977. godine i predlaže da žena treba imati pristup uslugama pobačaja do 20. tjedna trudnoće, izvijestio je Reuters.

Prema medijskim izvještajima, pobačaj na Novom Zelandu je prekršaj prema Zakonu o zločinima, a žena može provesti pobačaj samo ako dva liječnika potvrde da bi nastavak trudnoće doveo do opasnosti za njezino mentalno ili fizičko zdravlje.

Pobačaj je jedini medicinski postupak koji je na Novom Zelandu još uvijek zločin. Vrijeme je da se to promijeni […] Sigurni pobačaj treba tretirati i regulirati kao zdravstveno pitanje; žena ima pravo odabrati što će se dogoditi njenom tijelu“, rekao je ministar pravosuđa Andrew Little u izjavi.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern obećala je izmijeniti trenutačno zakonodavstvo nakon pobjede na izborima 2017., ali njezine su planovi osporavali lokalni muški zastupnici koji su se aktivno protivili prijedlogu zakona.

Novi zakon omogućio bi stvaranje sigurnih područja oko posebnih objekata za ubijanje fetusa kako bi se žene zaštitile od zastrašivanja ili uznemiravanja od strane aktivista protiv tog čina.

Međutim, razlozi zbog kojih liječnici mogu odobriti pobačaj su uski i ne uključuju razloge poput silovanja ili nemogućnosti uzdržavanja djeteta.

Nakon 20 tjedana trudnica bi trebala od samo jednog liječnika zatražiti da razumno vjeruje da je postupak prikladan s obzirom na ženino fizičko stanje, kao i na mentalno zdravlje i dobrobit, navela je novozelandska vlada u izjavi.