Novi Zeland traži od građana da cinkaju svoje poznanike koji pokazuju znakove radikalizacije – ispravak članka

Provjerom točnosti izvornog članka utvrđeno je postojanje netočnih tvrdnji, stoga objavljujemo ispravak istog, što je u tekstu naznačeno podebljanim slovima.

Foto: Lynn Grieveson

Prijatelji i članovi obitelji koji iskazuju problematične stavove utemeljene na teorijama zavjere, i iskazuju znakove radikalizacije, trebaju biti prijavljeni vlastima kao potencijalni teroristi, kaže novozelandska vlada.

Novozelandska sigurnosno-obavještajna služba izdala je bilten u kojem traži od javnosti da prijavi svoje prijatelje i članove obitelji ako kod njih primijete znakove radikalizacije.

Neki od indikatora su prikupljanje ili izrada oružja, komuniciranje planova o provedbi nasilnih činova ili pripremanje ili diseminacija manifesta, postova na društvenim mrežama ili video izjava u kojima osobe komuniciraju namjeru za provedbu nasilnih činova.

Glasnogovornik Sigurnosno-obavještajne službe je za AP News kazao sljedeće: “Da budemo jasni, ne zanima nas (niti nam je legalno omogućeno istraživanje) ljudi koji jednostavno koriste svoja demokratska prava da prosvjeduju protiv ili da se protive vladinim politikama. Zanima nas da znamo za ljude koji pokazuju znakove mobilizacije prema ciljevima nasilnog ekstremizma.”