Novi Zeland uvodi porez na kravlji prdež

Foto: Lynn Grieveson

Ljevičarska vlada Novog Zelanda u utorak je predložila oporezivanje plinova koje životinje stvaraju podrigivanjem, predenjem i mokrenjem kao dio plana za regulaciju poljoprivredne proizvodnje i “borbu protiv klimatskih promjena”.

Laburistička administracija na čelu s Jacindom Ardern, bivšom predsjednicom Međunarodne unije socijalističke mladeži, tvrdila je da će ono što je nazvala poljoprivrednim porezom biti prvi u svijetu i da bi poljoprivrednici trebali moći nadoknaditi troškove jednostavnim naplaćivanjem potrošačima više za svoje proizvode.

“Niti jedna druga zemlja na svijetu još nije razvila sustav za određivanje cijena i smanjenje poljoprivrednih emisija, tako da će naši poljoprivrednici imati koristi od toga”, rekla je Ardern.

“Smanjenje emisija pomoći će novozelandskim poljoprivrednicima ne samo da budu najbolji na svijetu, već i najbolji za svijet.”

Plan uključuje oporezivanje metana koji emitira stoka i dušikovog oksida koji se uglavnom emitira iz urina bogatog gnojivima – što zajedno navodno doprinosi otprilike polovici ukupnih emisija Novog Zelanda. Poljoprivrednici su brzo osudili prijedlog, koji će biti uveden 2025. godine.