Novi Zeland želi sniziti dobnu granicu za pravo glasanja na izborima

Foto: Lynn Grieveson

Novozelandski parlament glasat će o tome hoće li sniziti dobnu granicu za glasanje s 18 na 16 godina, rekla je u ponedjeljak premijerka Jacinda Ardern.

Njezina je objava uslijedila nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud zemlje presudio da je nedopuštanje 16- i 17-godišnjacima da glasaju predstavljalo dobnu diskriminaciju.

No dok je Ardern rekla da se osobno zalaže za snižavanje dobi, za takvu bi promjenu bila potrebna 75-postotna većina zastupnika da se složi. Čak i zagovornici priznaju da trenutno nemaju brojke.

Brojne zemlje raspravljaju o tome treba li smanjiti dobnu granicu za glasanje. Neka od njih dopuštaju glasanje sa 16 godina su Austrija, Malta, Brazil, Kuba i Ekvador.

Sanat Singh, suvoditelj novozelandske kampanje Make It 16, rekao je da je apsolutno oduševljen odlukom suda.

“Ovo je veliki dan”, rekao je. “Ovo je povijesno ne samo za našu kampanju, već i za zemlju.”

Singh, 18, rekao je da će egzistencijalna pitanja poput klimatskih promjena – kao i pitanja poput oporavka od pandemije i stanja demokracije – najviše utjecati na mlade ljude.

“Zato mislim da je jako važno da se svi angažiramo kako bismo bili sigurni da možemo imati jaču budućnost”, rekao je.

Ardern, koja vodi liberalnu Laburističku stranku, rekla je da bi svi zastupnici trebali imati riječ o tom pitanju.

“Osobno podržavam smanjenje dobne granice za glasanje, ali to nije pitanje samo mene ili čak vlade”, rekla je Ardern. “Bilo kakva promjena izbornog zakona ove prirode zahtijeva potporu od 75 posto parlamentaraca.”