Nepoznati napadači na smrt su izboli novinara u Demokratskoj Republici Kongo poznatog po radio upozorenjima o širenju ebole, priopćila je vojska.

Papy Mahamba Mumbere (35) izboden je u smrt u gradu Lwemba u regiji Ituri, blizu granice s Južnim Sudanom i Ugandom, što je jedno od područja u državi koje je najviše pogodila epidemija ebole, javlja All Africa.

Mumbere je radio kao radio voditelj koji je slušatelje redovito upozoravao na utjecaj potencijalno smrtonosne bolesti. Napadači su ranili i njegovu suprugu i spalili njihovu kuću.


U DR Kongu ubijen kamerunski liječnik koji se borio protiv epidemije ebole

Nadzor slobode tiska u Africi (OLPA) potvrdio je da su ga „divljački ubili, popodne 2. studenog u njegovoj kući, neidentificirani pojedinci s bijelim oružjem [noževima].

Nakon što su osakatili novinara, napadači su ranili i njegovu suprugu prije nego što su zapalili prebivalište“, navodi se u izjavi organizacije koja je pozvala vlasti da provode „ozbiljnu istragu“ zločina.

Točan motiv ubojstva ostaje nepoznat, iako je zabilježeno više slučajeva nasilja i zastrašivanja spram boraca protiv ebole i zdravstvenih radnika. U mnogim područjima ruralne Afrike lokalne se zajednice plaše medicinskih praksi zapadnog stila i poznato je da napadaju zdravstvene radnike; Konkretno, DR Kongo je iskusio rastući osjećaj nepovjerenja i odbacivanja liječenja među siromašnijim zajednicama.


Liječnici bez granica obustavili liječenje oboljelih od ebole u Kongu nakon niza napada


Prema podacima WHO-a, preko 2000 ljudi je umrlo od 3000 potvrđenih slučajeva ebole u trenutnoj epidemiji, s tim da je organizacija u srpnju proglasila to „javno zdravstveno stanje od međunarodne važnosti“.