Novo brutalno krvoproliće u brazilskom zatvoru

guards-outside-monte-cristo-prison-brazil-ap-640x480

Već drugi put u tjedan dana, brazilski zatvori bili su poprištem krvavih obračuna između zatvorskih bandi. Ovaj put zatvorska pobuna odigrala se u zatvoru Monte Cristo u saveznoj državi Roirama, prilikom čega su ubijene 33 osobe, od čega je njih 30 obezglavljeno, a nekima je i izvađeno srce iz prsnog koša.

Pored ubijenih, zatvorenici su držali taocima 74 osobe, uključujući čuvare i druge zatvorenike, dok specijalna policija nije usjela savladati napadače.

Pobuna je zapravo bila napad na članove lokalne bande Família do Norte (FDN), koji su usko vezani sa drugom po veličini brazilskom zatvorskom bandom Comando Vermelho (CV). Regionalni ministar pravosuđa Uziel Castro izjavio je da se nije radilo o klasičnoj pobuni, već „planiranom masakru“ kojem su meta bili isključivo članovi FDN-a.

Krvavi napad bio je odgovor na prošlotjedni masakr u zatvoru Anisio Jobin u Manausu, gdje je FDN izvršio pokolj članova PCC-a, u kojem je glavu izgubilo (doslovno) 56 osoba.

FDN je u ratu sa najvećom brazilskom bandom Primeiro Comando da Capital (PCC). Sjedište PCC-a je Sao Paulo, brazilski najveći grad, dok CV operira u Rio de Janeirou. PCC želi imati veću ulogu u Riju, te je došao u sukob sa lokalnim bandama.

Nakon konfrontacije između dviju bandi koja je u listopadu ostavila 11 mrtvih zatvorenika, vlasti su odlučile odvojiti pripadnike različitih skupina kako bi spriječili nove sukobe. No to im očito nije uspjelo.

Izvor: Breitbart, Tribun