Druga velika studija otkrila je da se aktivni sastojci u kremi za sunčanje apsorbiraju u krv na potencijalno opasnim razinama. Američka vlada sada istražuje potencijalne rizike – ali koliko je štete već učinjeno?

Intenzivne ultraljubičaste zrake tijekom ljetnih mjeseci mogu djelovati kao mutagen na naš DNK, uzrokujući oštećenje genetskog materijala u stanicama kože. Kreme za zaštitu od sunca štite od opeklina, ali mnogo godina se povlače pitanja jesu li one sigurne.

Dvije nedavne studije američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) po tom pitanju, pokazale su zabrinjavajuće rezultate. U vlastitim smjernicama agencije stoji da razina kemikalija apsorbiranih iz kreme za sunčanje u krvi ne smije prelaziti 0,5 nanograma po mililitru. Iznad tog praga moraju se pobrinuti da dotične kemikalije nisu kancerogene ili na drugi način štetne.

No, istraživanje je otkrilo da je svih šest aktivnih sastojaka (avobenzon, oksibenzon, okokrilen, homosalat, oktisalat i oktinoksat) u kremama za sunčanje premašilo ovu granicu. Nadalje, one ostaju u krvotoku tjednima nakon primjene. Njihovi učinci u krvi su nepoznati, ali FDA je otvorila istragu kako bi utvrdila mogu li povećati rizik od raka, urođenih mana ili drugih bolesti.

Neki aktivni sastojci krema za sunčanje, kao što je oksibenzon, mogu oponašati estrogen. Dermatolog dr. Whitney Bowe rekla je za ABC News: „Ne znamo što to znači za ljude“, ali ona uprkos tome snažno preporučuje ljudima da redovno koriste kremu za sunčanje.

Usred epidemije koronavirusa, povjerenje u znanstvenike i znanstvene institucije vjerojatno je na najnižoj razini ikad. Pitanja o financiranju, snažnim interesima, pa čak i korupciji, sve više muče zapadnjačke sveučilišne sustave. Mnogi ljudi nesumnjivo su vjerovali da je riješen problem poput krema za sunčanje jer bi one trebale štiti od raka kože i to je to. No, kao i kod mnogih drugih ‘konvencionalnih mudrosti’ koje su uzimane zdravo za gotovo, ovo je također došlo pod upitnik.

Zanimljivost je svakako da oba istraživanja završavaju istom rečenicom: „Ovi nalazi ne ukazuju na to da bi se pojedinci trebali suzdržavati od upotrebe krema za sunčanje.