Novo istraživanje potvrdilo da djeca s maskama udišu 6 puta više CO2 nego što je dopušteno

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Časopisu američkog lječničkog udruženja (JAMA) otkrilo je da nošenje maske za lice uzrokuje da djeca udišu opasne razine ugljičnog dioksida koji ostaje unutar maske.

U recenziranom istraživačkom pismu dr. Haralda Walacha i njegovih kolega utvrđeno je da djeca s maskom udišu više od šest puta više ugljičnog dioksida odnosu na zakonsku sigurnosnu granicu za zatvorene sobe koju je utvrdio Njemački savezni ured za okoliš. Sigurna granica je 0,2%, dok je zrak koji su maskirana djeca udahnula sadržavao preko 1,3% ugljičnog dioksida.

Učinak je bio gori za mlađu djecu, s jednim sedmogodišnjim djetetom koji je udisao zrak s 2,5% ugljičnog dioksida, što je preko 12 puta više od granice sigurnosti.

Studija je proučavala dvije vrste maski, FFP2 maske i kirurške maske, ali nije pronašla značajnu razliku između njih.

Autori su objasnili da ovaj alarmantni rezultat vjerojatno objašnjava pritužbe djece koja dulje vrijeme nose maske za lice.

Većina pritužbi koje djeca prijavljuju mogu se shvatiti kao posljedice povišene razine ugljičnog dioksida u udisanom zraku. To je zbog volumena mrtvog prostora maski koji brzo prikuplja izdahnuti ugljični dioksid nakon kratkog vremena. Ovaj se ugljični dioksid miješa sa svježim zrakom i povisuje sadržaj ugljičnog dioksida u udisanom zraku ispod maske, a to je bilo izraženije u ovoj studiji za mlađu djecu.

To pak dovodi do oštećenja koja se mogu pripisati hiperkapniji. Nedavni pregled zaključio je da postoji dovoljno dokaza o štetnim učincima nošenja takvih maski. Predlažemo da donositelji odluka u skladu s tim odmjere tvrde dokaze izvedene ovim eksperimentalnim mjerenjima, koja sugeriraju da djecu ne treba prisiljavati da nose maske za lice.

Cijelu studiju možete pročitati ovdje.