Novo prijateljstvo: Duterte nazvao Trumpa da mu čestita na pobjedi

screen-shot-2016-05-07-at-7-12-08-pm

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte nazvao je budućeg američkog predsjednika Trumpa da mu čestita na izbornoj pobjedi, prilikom čega mu je Trump zaželio uspješni završetak kampanje borbe protiv trgovine drogom, koju je Duterte započeo prilikom dolaska na vlast.

Duterte je uvjerio budućeg američkog predsjednika da će Filipini zadržati dobre odnose sa SAD-om, unatoč nedavnom pogoršanju istih. Pritom su obojica pozvala jedan drugog u posjet svojim zemljama.

On razumije da se borimo sa velikim problemom, te da nema ničeg lošeg u štićenju svoje zemlje i svojeg naroda“, rekao je Duterte. „Razgovor je bio poticajan utoliko što mislim da je zapravo htio reći da bi on bio posljednja osoba koja bi se htjela miješati u unutarnje poslove naše zemlje. Mi kao suverena zemlja to činimo na ispravan način.

Duterte je posljednjih mjeseci u više navrata verbalno napao američku administraciju, pritom je čak aktualnog predsjednika Obamu nazvao „kurvinim sinom“, te da „ide k’vragu“, a lijepših epiteta nije imao niti za američkog veleposlanika na Filipinama Philipa Goldberga.

Nakon Trumpove pobjede Duterte je počeo mijenjati svoj stav. Rekao je da sa budućim predsjednikom želi izgrađivati dobre odnose, te da smatra kako su slični po karakteru. „Obojica psujemo. Za bilo kakav razlog. Slični smo po tome“, rekao je Duterte.

Izvor: Foxnews