Foto: AP Photo / Virginia Mayo

Novogodišnje darivanje, iako ne toliko popularno kao božićno, nije po ničem čudno kad so događa među ljudima. No među državama?

Na snagu je stupio pogranični dogovor Belgije i Nizozemske, kojim su te dvije zemlje okončale nekoliko desetljeća stari pogranični spor na obali rijeke Meuse.

Ovim dogovorom Nizozemska je dobila teritorij veličine 16,37 hektara, dok je Belgija zauzvrat dobila novi teritorij veličine 3,09 hektara.

Zamjena zemlje uspjela je riješiti dugogodišnji spor na rijeci Meuse. Dio belgijskog teritorija nalazio se na nizozemskoj strani obale, i obratno, što je otežavalo definiranje jurisdikcije, te stvaralo bezvlašće na tim teritorijima.

Ta područja su često bila korištena za kriminalne aktivnosti, poput trgovine drogom i prostitucije. U nekoliko navrata su obje strane pregovarale o riješenju tog problema, no neuspješno, sve dok situacija nije eskalirala prije četiri godine.

Naime, na jednom od poluotoka koji se nalaze na spornom teritoriju pronađeno je obezglavljeno tijelo. Niti belgijska niti nizozemska policija nisu moglo na odgovarajući način provesti istragu zbog pitanja jurisdikcije, stoga su obje zemlje odlučile jednom zauvijek riješiti taj problem.

Dogovor o novoj granici potpisan je u studenom 2017., te je postao pokazatelj mirnog riješenje pograničnih sporova i dobrosusjedskih odnosa dviju zemalja.

IZVORSputnik