U posljednjem izdanju serijala DC Comicsa, “Joker: Čovjek koji se prestao smijati”, Batmanov neprijatelj postaje trudan i rađa dijete.

DC Comics je na svojoj web stranici reklamirao izdanje koje sadrži Jokerovu “najbizarniju priču do sada”.

U ovoj izdanju kojeg su stvorili Matthew Rosenberg i Carmine Di Giandomenico, Joker ostaje trudan zbog nekog neprirodnog prokletstva i rađa na način koji izaziva povraćanje, doslovno.

Pozadinska priča o ovom posljednjem izdanju detaljno opisuje kako je Joker želio tražiti nasljednika na tradicionalniji način, udvarajući se superjunakinji Zatanni da s njim zasnuje obitelj. Njegova je ponuda odbijena, a Zatanna, uznemirena Jokerovim pokušajem da joj se udvara, baca čaroliju na njega kako bi osigurala da “nitko drugi nikada neće imati Jokerovo dijete”.

No, magija očito ne djeluje onako kako je to Zatanna zamislila, već Jokera pretvara u trudnicu.

Način na koji se to događa tijekom izdanja mogao bi biti jedan od najčudnijih trenutaka DC Comicsa u posljednje vrijeme. Joker rađa povraćajući neku vrstu smeđeg šlajma koji se, nakon što napusti njegovo tijelo, oblikuje u dječaka koji izgleda baš poput Jokera.

Strip prikazuje Jokera i njegovo potomstvo kako zaljubljeni bulje jedno u drugo. Zajednički oblačić misli između Jokera otkriva kako oboje istodobno misle: “Tako je zgodan.”

Nepotrebno je reći da nisu ssvi obožavatelji sretni s ovakvom pričom. Kritičari su posljednjih dana na Twitteru izrazili svoju nelagodu, a mnogi su osudili ono što smatraju čudnim političkim implikacijama.

Autor: Ivica Mandekić