Nakon što su novozelandske vlasti najavile zabranu posjedovanja poluatomatskog oružja, brojni stanovnici zasuli su policiju šaljivim prijavama u kojima tvrde da žele vratiti nuklearne bombe, plazma puške, borbene avione i slično.

Policija je nakon najave zabrane objavila telefonski broj i online aplikaciju putem kojih se može dobrovoljno prijaviti povrat zabranjenog oružja i unijeti ga u registar. Mjera se pokazala vrlo popularnom, budući da su u samo jednom danu zaprimljene 474 prijave, dok je u petak u samo sat vremena zaprimljeno njih 130, prenosi RT.

Neke krajnje neozbiljne osobe pokušale su prijaviti stare sovjetske borbene avione MIG 15 te američke nuklearne bombe B61. Drugi su pak pokušali prijaviti nepostojeća oružja poput plazma pušaka.

Drugi su direktno iskazali svoj bijes protiv novih pravila u komentarima na dnu prijava, pa su neki od njih tvrdili kako vlada želi „ukrasti privatnu imovinu ljudi.

Kaos je otišao tako daleko da je na stranicu čak izvršen DDoS napad, uslijed čega je ista uklonjena s interneta.

Vlasti su vlasnicima poluatomatskog oružja omogućile povrat do 11. travnja. Nakon tog roka, one koji budu uhvaćeni u posjedovanju istog kaznit će se sa 4000 novozelandskih dolara uz moguće tri godine zatvora.

Nakon terorističkog napada, novozelandske vlasti napravile su niz krajnje bizarnih poteza. Prvo je zabranjeno postavljanje, širenje, posjedovanje pa čak i gledanje video snimke napada Brendana Tarranta. Onima koji se ogluše o ovu mjeru ili čak slučajno nalete na video snimku, prijeti kazna od 14 godina zatvora!

Jedan 18-godišnjak proteklih dana završio je na sudu upravo zbog dijeljenja ovog videa putem Facebooka.

Pored toga, vlasti su zabranile posjedovanje i distribuciju Tarrantovog manifesta The Great Replacement, a stanovnike su čak pozvale da unište sve kopije istog.