Nuklearno oružje i tenkovi – okosnica razvojnog plana ruske vojske

Foto: Nic Markoff / Global Look Press

Rusko ministarstvo obrane planira ovaj tjedan objaviti plan nabave strateškog naoružanja za narednih deset godina, pri čemu će naglasak biti na ojačavanju nuklearnog arsenala i sofisticiranog oružja nove generacije.

Desetogodišnji plan trebao je biti donesen još prošle godine, no zaustavljen je zbog nesigurne ekonomske situacije. Unatoč tome, ruska vlada odlučila je ne više čekati.

Ministarstvo obrane dobiti će 324 milijarde dolara, što je mnogo u usporedbi sa samo 51 milijardom koje će dobiti sve ostale sigurnosne i policijske službe u državi.

Ruska vojska fokusirati će se na unaprijeđenje nuklearnog arsenala, istraživanje sofisticiranih tehnologija poput hipersoničnih projektila, i dovođenje kompletnog vojnog arsenala u korak s vremenom.

Moderni borbeni tenkovi tipa T-90 i T-14, te borbena oklopna vozila poput Kurganetsha, kao i novi protuzračni sustavi samo su dio toga. Oprema će također biti prilagođena za korištenje u arktičkim uvjetima.

Očekuje se odobrenje za aktivno korištenje balističkih projektila RS-26 Rubezh i hipersoničnih projektila RS-28 Sarmat.

Ruske zračne snage očekuju nabavku novih Su-30SM i Su-35 multifunkcionalnih lovaca kao i Su-34 bombardera. Zrakoplov pete generacije Su-57 konačno bi trebao izaći iz testne faze, a novitet je i lovac Mig-35. Pored toga se predviđa i nabavka novih Tu-160M2 strateških bombardera.

Protuzračna obrana trebala bi biti obogaćena novim sustavom S-500 Prometej, kao i sustavima Buk-M3.

Mornarica, koja ipak neće imati prioritet za razliku od prethodnog desetogodišnjeg plana, također će dobiti dio novca za unaprijeđenje postojećih sustava. Naglasak će biti na raketnim sustavima tipa Kalibr-NK kojima će biti opremljen dobar dio brodova. Tu je također i dizajn Hkaski klase nuklearnih podmornica, koje se planiraju izvoditi u dvije varijante, jedna za borbu protiv protivničkih podmornica, te druga za uništavanje površinskih plovila.

IZVORRT