Britanski kultur-marksistički list The Guardian objavio je članak u kojem navodi kako određene nevladine organizacije optužuju hrvatsku policiju da imigrantima briju glave i sprejevima im crtaju križeve nakon što ih uhvate u pokušaju ilegalnog ulaska u Hrvatsku iz BiH.

List tvrdi da je došao u posjed većeg broja fotografija navodnog ponižavanja imigranata od strane hrvatske policije, iako su ih objavili samo – dvije.

Slijedom ovih navoda čak je i UN zatražio od hrvatske Vlade pokretanje još jedne istrage navodnog zlostavljanja.

Jack Sapoch iz organizacije No Name Kitchen (NNK), koja ordinira na području Velike Kladuše, tvrde kako je ovakav čin „jedan od namjernih poteza s ciljem ponižavanja izbjeglica i migranata koji pokušavaju prijeći granicu.

Koliko vidim, to je rezultat jedne od dviju metoda. Ili hrvatske vlasti koje su počinile ova djela upotrebljavaju sprej za identifikaciju i ponižavanje onih što opetovano prelaze granicu ili, što je još zabrinjavajuće, koriste to kao taktiku za psihološku traumatizaciju ovih muškaraca – od kojih su većina muslimani – s vjerskim simbolom,“ Sapoch rekao je.

Tko bi i pomislio da će i jedna NVO priznati da „sirote izbjeglice“ čine – muškarci i to većinom muslimani – koji dolaze iz krajeva poznatih po visokom stupnju tolerancije i miroljubivosti.

Uz ove nove maštovite optužbe, imigranti su se uobičajeno požalili da im hrvatska policija navodno oduzima mobitele, novac, pa čak i cipele.

Brojne domaće NVO, kao i one strane, već duže vremena uporno pokušavaju natovariti hrvatskoj policiji kojekakva nedjela, najčešće ona u kojima su imigranti navodno premlaćeni.

Ironično, NVO-i se niti jednom nisu dali u komentiranje masovnih međusobnih obračuna imigranta, pri čemu se koriste palice, noževi i ostala priručna sredstva u kojima se dobivaju ozlijede identične onima zbog kojih se imigranti žale da ih je premlatila policija.


Kap u moru laži: Sirijac lagao da ga je hrvatska policija odvojila od kćeri