Bivši američki predsjednik Barack Obama dodao je nagradu Emmy svojoj rastućoj zbirki nagrada i počasti, postavši drugi američki čelnik ikada koji je dobio prestižni kipić za “izvrsnost” u televizijskoj industriji.

Bivši predsjednik SAD-a osvojio je Emmyja za “izvanrednog pripovjedača” za “Our Great National Parks”, Netflixovu dokumentarnu seriju od pet epizoda, koju je producirala vlastita produkcijska kuća Baracka i Michelle Obame, “Higher Ground”.

Obama nije bio prisutan na ceremoniji Creative Arts Emmy u Microsoft Theatreu u središtu Los Angelesa u subotu navečer kako bi osobno primio kipić. On je drugi američki čelnik koji je dobio glavnu TV nagradu, nakon što je Dwight D. Eisenhower dobio posebnu nagradu Emmy 1956. godine jer je postao prvi predsjednik koji je održao konferenciju za novinare u televizijskom prijenosu.

Barack Obama primio je brojne počasti i nagrade prije, tijekom i nakon svoja dva mandata u Bijeloj kući između 2009. i 2017. Među njegovim ostalim nagradama u industriji zabave su dvije nagrade Grammy za audioknjigu koja čita dva njegova memoara, “Snovi mojeg oca” 2006. i “Odvažnost nade” 2008.

Slavni političar također ima najviše odličje Pentagona za istaknutu javnu službu, nekoliko stranih državnih počasti – uključujući iz Izraela i Saudijske Arabije – preko desetak počasnih diploma iz više američkih država.

Njegova najistaknutija nagrada je Nobelova nagrada za mir 2009. koju je primio samo devet mjeseci nakon što je bio predsjednik, za “njegove izvanredne napore u jačanju međunarodne diplomacije i suradnje među narodima”, uglavnom zbog nagađanja da će ispuniti svoja obećanja – dok su SAD umjesto toga započele više novih ratova i produžile postojeće pod njegovim nadzorom.