Američki FBI požalio se da im trenutna čistka na društvenim mrežama koju provode Twitter, Facebook i ostali veliki internet servisi znatno otežava posao praćenja „potencijalnih ekstremista“.

Bivši dužnosnik FBI-a nedavno se požalio u razgovoru za TV kuću NBC da američke sigurnosne službe dolaze u problem zbog činjenice da medijske platforme poput velikih društvenih mreža tjeraju građane s njihovih platformi, zbog čega ih onda službe ne mogu tako lako pratiti.

Uklanjanje osoba s radikalnim stajalištima sa popularnih društvenih platformi, koje je eskaliralo posljednjih tjedana, istražiteljima oduzima ključan alat u praćenju ljudi koji bi mogli počiniti kažnjiva djela.

Dužnosnik je pritom potvrdio da se agenti na internetu pretvaraju da su teroristi, članovi paramilitarnih skupina i kriminalci, te nastoje potencijalne „ekstremiste“ nahuškati i dovesti u situaciju gdje ih sigurnosne službe mogu uhititi.

To se u američkom pravnom žargonu zove „entrapment“ i standardan je modus operandi obavještajnih službi i policije gdje agenti građane mame da počine ili govore o počinjenju kaznenih djela, nakon čega bivaju uhićeni i procesuirani.