Obećavajući rezultati potencijalnog cjepiva protiv HIV-a

bt1512_HIV

Prema izvješću istraživača iz Teksasa, potencijalno cjepivo protiv virusa HIV-a djelomično je uspjelo zaštititi ženke majmuna na kojima je cjepivo testirano, unatoč tome što su uzastopno bile izlagane virusu HIV-a.

Znanstvenici sa teksaškog Biomedical Research Institute objavili su da je testno cjepivo uspjelo zaštititi majmune na kojima su se vršila istraživanja. Isto cjepivo već je testirano na majmunima i ljudima u Kini, sa sličnim rezultatima.

Cilj je bio ponoviti pokusna istraživanja iz Kine prilikom kojih je cjepivo pokazalo određenu efikasnost, te provjeriti koliko bi isto cjepivo moglo biti sigurno prilikom primjene na ljudima.

Iako se cjepivo pokazalo efikasnim u zaštiti majmuna nad kojima su se vršila istraživanja, prilikom povećanja razine izloženosti virusu, razina zaštite se smanjivala.

Potaknuti smo inicijalnom snažnom zaštitom koju cjepivo pruža, što je u skladu s rezultatima prethodnih istraživanja provedenih u Kini“, izjavila je dr. Ruth Ruprecht. „Činjenica da je virus ipak s povećanjem izloženosti uspio savladati imunološku obranu koju pruža cjepivo, zahtjeva dodatna istraživanja kako bismo shvatili mehanizam obrane koju cjepivo inicijalno pruža, te na koji način bismo mogli poboljšati i stvoriti učinkovitije antivirusno djelovanje cjepiva“.

Istraživači su postepeno povećavali doze virusa koje su davali ispitnim subjektima, sa svakim novim izlaganjem povećavao se stupanj izloženosti virusu za 50%, dok naposljetku nisu došli do količine virusa 100.000 puta veće od normalne količine koju inficirani muškarac prenese partnerici. U prosjeku, uspješnost cjepiva bila je 87%.

Zadovoljni smo s činjenicom da naše cjepivo može pružiti efikasnu zaštitu od virusne infekcije pod uvjetom da se radi o prijenosu seksualnim putem s muškarca na ženu“, kazao je Sylvain Fleury, jedan od tvoraca cjepiva.

Izvor: Breitbart