Obezglavljeni učitelj ubijen jer je učenicima pokazao karikaturu Muhameda

Prema izvješću lokalnih medija, kao i izjavama policijskih službenika, ubijeni učitelj nedavno je bio metom pritužbi roditelja islamske vjere koji su tražili njegovu smjenu jer je na satu koji je bio posvećen slobodi govora učenicima pokazao karikaturu Muhameda.

Prema mišljenju istražitelja to bi mogao biti motiv za napad s obzirom da su očevici čuli napadača kako viče „Allahu Akbar“.

Objava na Twitteru koja datira iz 9. listopada ove godine sadrži video muškarca koji kaže da je njegova kćer bila jedan od učenika kojima je učitelj pokazao spornu karikaturu, što je nju kao muslimanku jako uvrijedilo. Muškarac u videu tražio je od svojih gledatelja da se žale vlastima i natjeraju ih da učitelj bude smijenjen.

U pariškom predgrađu terorist nožem obezglavio učitelja

Vlasti smatraju ovaj napad islamističkim terorizmom, što je potvrdio i sam predsjednik Macron koji je poručio da neće dopustiti da islamistički terorizam podijeli zemlju. Ministar obrazovanja opisao je ubojstvo kao napad na francusku republiku.

Napadač je identificiran kao osamnaestogodišnjak čečenskog porijekla rođen u Moskvi.

Odmah nakon napada na Twitteru se pojavila objava na korisničkom računu navodno od strane samog napadača, a koji je kasnije obrisan, gdje on preuzima odgovornost za napad.

Pritom je napisao: „U ime Allaha, veličanstvenog, milostivog. Od Abdullaha, sluge Alahovog, za Macrona, vođe nevjernika, presudio sam jednom od vaših pasa koji su se usudili izrugivati Muhamedu, ovo je poruka ostalima da se smire prije nego što budu teško kažnjeni.

Uz objavu nalazi se fotografija odrezane glave žrtve. Lice žrtve je za potrebu članka zacrnjeno zbog poštovanja prema preminuloj osobi.