Svi znamo da je plijesan iznimno otporna, te jednom kad se zavuče u neki kutak kuće, teško ju je iskorijeniti. No da može izdržati čak i do dvjesto puta veće zračenje od onog koje bi ubilo čovjeka, to su znanstvenici tek nedavno otkrili.

Jedna od najpoznatijih vrsta plijesni, Aspergillus, nastanila se i u prostorijama međunarodne svemirske stanice. Znanstvenici pod vodstvom mikrobiologinje Marte Cortesao iz njemačkog svemirskog centra izvršili su niz ispitivanja koja su pokazala da plijesan, osim što može izdržati ekstremne uvjete poput visokih i niskih temperatura, ultraljubičastog zračenja i određenih kemikalija, odlično podnosi i utjecaj svemirskog zračenja.

“Ako spore mogu preživjeti u svemiru i pod utjecajem jakog zračenja, mogu preživjeti i putovanje svemirom, stoga je važno utvrditi kako plijesan funkcionira unutar i izvan međunarodne svemirske stanice”, objašnjava Cortesao.

Znanstvenici su u laboratorijskim uvjetima plijesan izlagali zračenju ekvivalentnom onom kojem bi bila izloženja prilikom putovanja kroz svemir. Spore su izložili ultraljubičastom zračenju, rentgenskim zrakama i teškim ionima, a potom su proučavali koliki udio spora je preživio.

Cortesao tvrdi da su spore bile iznimno otporne na zračenje. Izložili sui h rentgenskom zračenju do 1.000 greja, zračenju teškim ionima do 500 greja i ultraljubičastom zračenju do 3.000 džula po metro kvadratnom. Zračenje od 5 greja je već kobno za čovjeka, dok se za plijesan pokazalo da može izdržati i do dvjesto puta veće zračenje nego što čovjek može podnijeti.

Na hipotetskom putu prema Marsu plijesan bi tako bila izložena zračenju od 0,7 greja, stoga je sasvim očito da bi preživjela put i kolonizirala nove teritorije.