Državna odvjetnica savezne države New York otkrila je preko milijardu dolara bankovnih prijenosa židovske obitelji Sackler te je optužila magnate koji stoje iza „lijeka“ OxyContin da pokušavaju zaštititi svoje bogatstvo od pokretanja tužbi zbog njihove uloge u opioidnoj krizi.

Skrivena sredstva otkrivena su u evidencijama tek jedne od 33 financijske institucije, rekla je državna tužiteljica Letitia James, koja je pozvala prošlog mjeseca na pokušaj da se utvrdi opseg bogatstva vlasnika tvtke Purdue Pharma, objavio je njen ured u petak, javlja RT.

Oglas:

Novac je prošao kroz nekoliko računa u švicarskim bankama, što ukazuje da je obitelj pokušala sakriti profit od prodaje lijeka koji je ubio najmanje 200.000 Amerikanaca u posljednja dva desetljeća.

Dok Sackleri i dalje ponižavaju žrtve i skrivaju nagodbu oko odgovornosti, mi odbijamo dopustiti obitelji da zloupotrebljava sudove u nastojanju da zaštite svoje financijsko kršenje zakona“, rekla je James u izjavi u petak, pozivajući se na okvirnu nagodbu od tri milijarde dolara koje su 23 savezne države dogovorile sa Sacklerima u srijedu. Ova odšteta isplaćivala bi se preživjelim žrtvama tijekom sedam godina, ali bez priznanja odgovornosti i nepravednosti.


Farmaceutska obitelj na sudu zbog poticanja liječnika na propisivanje većih doza lijeka koji uzrokuje ovisnost i smrt


Predložena nagodba, koja objedinjuje gotovo 2300 tužbi protiv tvrtke, zahtijevala bi od Purdue Pharme da proglasi stečaj, što bi zaustavilo sve parnice protiv tvrtke.

New York i mnoge druge države nadaju se povratu dobiti koju su Sackleri preusmjerili u svoje osobno bogatstvo, a pravni stručnjaci koji su razgovarali s New York Timesom sugerirali su da bi opseg transfera mogao rezultirati podizanjem kaznene prijave protiv vlasnika tvrtke.

Generalni državni odvjetnici koji se protive nagodbi žele da Sackleri plate ogromne svote koje su vlade potrošile na liječenje i zatvorske kazne, kao i odštetu za smrti koju je prouzročio Purdueov opioid OxyContin, uveden 1996.

Tvrtka je ovaj opioid agresivno gurala na tržište uz pomoć marketinške kampanje koja je uključivala medicinsku struku u promidžbi „olakšavanja boli“ upotrebom lijeka, istodobno smanjujući ili čak negirajući potencijalno stvaranje ovisnosti.

Članovi obitelji Sackler skrivaju milijarde dolara iz tvrtke Purdue Pharma od 2007. godine, kada su bili prisiljeni isplatiti kaznu od 635 milijuna dolara kao dio krivice za „pogrešno označavanje“ OxyContina i zabludu medicinskih profesionalaca zbog zaraznog potencijala opioida.