Foto: Reuters

Američki predsjednik izjavio je da je spreman objaviti i preostale tajne dokumente o istrazi ubojstva Johna Fitzgeralda Kennedya, ali je pritom dodao da će imena i adrese živućih osoba koje se u dokumentima spominju, ostati tajna.

Tisuće dosad neobjavljenih dokumenata objavljeno je prošlog tjedna. Dokumenti su objavljeni u skladu s zakonskom odlukom iz 1992. godine, koja nalaže da će američki nacionalni arhiv objaviti prikupljene informacije u roku od 25 godina. No, neki od dokumenata i dalje će ostati tajni, zbog straha da bi mogli ugroziti nacionalnu sigurnost.

Nakon konzultacije s obavještajnim službama, Trump je u subotu izjavio da je spreman objaviti sve dokumente iz arhiva, s tim da imena živućih osoba koje se spominju u dokumentima neće biti objavljena. Bijela kuća je također izjavila da će dokumenti koji eventualno neće biti objavljeni u ovom krugu, biti objavljeni najkasnije do 26. tranja iduće godine. Daljnja zadržavanja dokumenata moguća su u „rijetkim slučajevima“.

Trump se pohvalio time što želi objaviti dokumente „prije konačnog roka“, na što se oglasio Wikileaks, koji ukazuje na činjenicu da je zakonom iz 1992. ionako utvrđeno da dokumenti moraju biti objavljeni nakon 25 godina.  Wikileaks je ponudio nagradu od 100.000 dolara za dokumente koji će i dalje ostati tajni.