Talijansko-američka tvrtka Ghost Data angažirala se na pretraživanju objava na društvenim mrežama kako bi se pratilo krše li se pravila o društvenom distanciranju koje su u Italiji uvedene kao mjera zaštite od širenja epidemije korona virusa.

Tvrtka je tako nakon analiziranja pola milijuna objavljenih fotografija i video snimaka uspjela identificirati mnoge lokacije na kojima su se uvedena pravila kršila. Pritom je najviše pratila objave na Instagramu.

Samo u razdoblju između 11. i 16. ožujka tvrtka je pregledala pola milijuna objava talijanskih korisnika, nakon čega je software identificirao 25.000 objava za koje se smatralo da prikazuju kršenje spomenutih pravila.

Daljnjom analizom potvrđeno je konačnih 1.317 objava koje su siguran dokaz o kršenju uvedenih pravila o karanteni.

Slične mjere kontrole poduzete su i u Kini, Južnoj Koreji, te SAD-u, s ciljem praćenja širenja virusa, izoliranju potencijalnih slučajeva i identificiranju kršitelja mjera.

Andrea Stroppa, osnivač tvrtke Ghost Data, rekao je da je cilj ovog programa pomoć vlastima da efikasno primjene mjere karantene i društvenog distanciranja bez narušavanja privatnosti građana.

Mi smatramo da je privatnost vrlo važna, to je temeljno ljudsko pravo. Međutim, važno je da pružimo podršku našim vlastima. Stotine ljudi umiru svakog dana.