Objavljene snimke uništenog plinovoda Sjeverni tok – nedostaje 50 metara cijevi

Dva podmorska plinovoda koja povezuju Rusiju i Njemačku sabotirana su eksplozijama prošlog mjeseca. Eksplozije su bile toliko snažne da su švedske i danske vlasti rekle da su seizmički uređaji u regiji Baltičkog mora zabilježili magnitudu tih eksplozija oko M2,3 i M2,1.

Vlasti EU-a procijenile su da je eksplozivno opterećenje od “nekoliko stotina kilograma” uništilo plinovode Sjevernog toka, što je izazvalo četiri curenja na četiri lokacije – dva u vodama Danske i dva u vodama Švedske.

Gotovo mjesec dana kasnije ni čelnici EU ni zapadne obavještajne agencije ne mogu konkretno reći tko je digao u zrak NS1 i NS2 u dvorištu NATO-a. Pojavile su se snimke uništenog podmorskog cjevovoda koji se nalazi više od 80 metara ispod površine Baltičkog mora.

Švedski list Expressen osigurao je prve javne slike teško oštećenih cjevovoda. Kažu da na jednom dijelu cjevovoda nedostaje 50 metara čelične cijevi obložene armiranim betonom.

Sama čelična cijev ima stjenku debljine 4,1 centimetar i obložena je s još 6-11 centimetara armiranog betona. Svaki dio cijevi težak je 11 tona, što se povećava na 24-25 tona nakon nanošenja betona.

Autor: Ivica Mandekić