Treća serija “Twitter dosjea”, objavljena u petak navečer, ponudila je uvid u odluku platforme da ukloni osobni račun Donalda Trumpa dok je još bio predsjednik SAD-a, s više otkrića obećanih za vikend.

Novinar Matt Taibbi, autor prvog izlaganja prošli tjedan, počeo je dijeliti sagu o Trumpovoj zabrani koja pokriva razdoblje između listopada 2020. i 6. siječnja 2021.

“Pokazat ćemo vam ono što nije otkriveno: eroziju standarda unutar tvrtke u mjesecima prije šestog siječnja, odluke visokih rukovoditelja da krše vlastitu politiku i još mnogo toga, u pozadini tekuće, dokumentirane interakcije s federalnim agencijama”, napisao je Taibbi.

To uključuje internu komunikaciju Twittera od jasne povijesne važnosti, budući da su zaposlenici tvrtke prepoznali da je ovo “prekretnica u analima govora”, prvi put da su suspendirali račun trenutnog šefa države.

Trump je zabranjen 8. siječnja, nakon “pomnog pregleda” kako su njegovi tweetovi “primljeni i interpretirani na Twitteru i izvan njega”, rekla je tada tvrtka. Njegovi posljednji tvitovi uključivali su videoporuku kojom poziva svoje pristaše da ne krše zakon i da mirno napuste američki Kapitol, ali i tvrdnju da izbori 2020. nisu bili legitimni, što je Twitter proglasio neprihvatljivim.

Međutim, “intelektualni okvir” za zabranu već je bio postavljen u mjesecima prije nereda 6. siječnja na Capitolu. Jedna interna poruka pokazuje kako izvršni direktor Twittera kaže da trebaju pogledati Trumpove postupke “tijekom izbora i iskreno zadnjih 4+ godine”.

Trumpovi tweetovi koji kritiziraju masovno glasovanje putem pošte – mjera bez presedana koju su demokrati pokrenuli pozivajući se na pandemiju – bili su “filtrirane vidljivosti” čak tjedan dana prije izbora, a rukovoditelji Twittera izmislili su pravila za to i čestitali si na tome.

Poseban kanal stvoren je 8. listopada 2020. za više rukovoditelje, uključujući bivšeg voditelja Trust and Safety Yoela Rotha, šeficu Trust and Policy Vijayu Gadde i vrhunskog odvjetnika Jima Bakera, za koordinaciju provedbe izbora. Ovaj “manji, moćniji kadar” djelovao je kao “brzi vrhovni sud moderacije” koji je često donosio odluke “u hodu”, dok je također “jasno kontaktirao savezne provedbene i obavještajne agencije o moderiranju sadržaja povezanog s izborima.”

Dok je Twitter već koristio široki arsenal vidljivih i nevidljivih alata za obuzdavanje Trumpovog angažmana “mnogo prije” nereda na Kapitolu, Taibbi je primijetio kako su 10. prosinca neki rukovoditelji htjeli upotrijebiti novostvoreni alat za deamplifikaciju, prije njegova službenog predstavljanja, kako bi tiho još više ograničili Trumpov doseg. Moderatori su se toliko umorili od ručnog cenzuriranja Trumpa da je do 6. siječnja njegov račun bio “prekriven botovima” kako bi se automatizirao proces stavljanja oznaka upozorenja na njegove tweetove.

Kad je prosvjed na Capitolu eskalirao u nerede, moderacijski tim isprva je izgledao kao da je u “panici” i “očaju”, usred “bjesomučnih poziva” da “počne primjenjivati svoj puni arsenal moderacijskih alata” – sve dok Roth na kraju nije “izvršio povijesni čin” privremenog zaključavanja Trumpova računa. Gadde je zatim poslao e-mail cijeloj tvrtki, kao prvi znak da je trajna suspenzija vjerojatno neizbježna.

Prema drugoj internoj poruci, ako bi Trump pokušao koristiti službene račune POTUS-a ili Bijele kuće, Twitter bi “poduzeo radnje da ograniči njihovu upotrebu” sve dok ne budu “prebačeni” u novu administraciju 20. siječnja, ali ne bi ih suspendirao ili zabranio na drugi način .

“Ispitujući cjelokupnu dokumentaciju u vrijeme provedbe izbora, nismo vidjeli nijednu referencu na zahtjeve za moderiranje iz Trumpove kampanje, Trumpove Bijele kuće ili republikanaca općenito”, istaknuo je Taibbi. Iako možda postoje, “bili su odsutni” u dostavljenim datotekama.

Prema Taibbiju, subotnja će se otkrića usredotočiti na “kaos unutar Twittera 7. siječnja”, dok će “tajne interne komunikacije od ključnog datuma 8. siječnja” biti objavljene u nedjelju.

Taibbi je prošlog tjedna počeo otkrivati “datoteke s Twittera”, uz pomoć i podršku novog vlasnika platforme Elona Muska. Drugi dio otkrio je praksu “shadowbanninga” koja je na kraju utjecala na pretežno konzervativne račune. Navodno ga je odgodio viši odvjetnik na Twitteru koji je “provjeravao” padove bez Muskova znanja ili odobrenja. Ispostavilo se da je to Baker, bivši glavni savjetnik FBI-a kojeg je Musk otpustio u utorak.

Bijela kuća odbacila je otkrića kao navodno skretanje pažnje sa stvarnog problema s platformom, što je tajnica za tisak Karine Jean-Pierre opisala kao govor mržnje.