Objavljeno ukidanje DACA-e, Obaminog programa amnestije za ilegalne imigrante

Američki državni tužitelj Jeff Sessions službeno je najavio ukidanje DACA programa amnestije za ilegalne imigrante koji je uveden za vrijeme Obamine administracije.

Sessions, koji se dugo godina zalagao za ukidanje amnestije, najavio je ispunjenje jednog od glavnih predizbornih obećanja predsjednika Trumpa.

Danas pred svima vama najavljujem da je program poznat kao DACA, kojeg je pokrenula Obamina administracija, ukinut.

Deferred Action on Childhood Arrivals (DACA) je program koji je davao imunitet od deportacije za ilegalne imigrante koji su u zemlju stigli kao maloljetni prije 2007. godine. Preko 800.000 ilegalaca trenutno u SAD-u uživa zaštitu od deportacije na račun ovog programa. Prosječna starost tih osoba je 25 godina.

Prema odluci aktualne administracije, trenutni korisnici ovog programa uživat će istu zaštitu daljnjih šest mjeseci, no nove prijave se više neće prihvaćati. Također, oni čiji status ističe u narednom šestomjesečnom razdoblju, moći će se prijaviti za produljenje na rok od daljnje dvije godine. Oni čija prijava je u postupku, te napuste zemlju u bilo kojem trenutku, gube pravo na ponovnu zaštitu.

Trumpova odluka naljutila je mnoge koji imaju direktne koristi od imigranata koji se nalaze u spomenutom programu. Od Demokrata koji na njih računaju kao buduću glasačku mašineriju, pa do raznih poslodavaca i kapitalista koji profitiraju na ilegalcima kao jeftinoj radnoj snazi. Istovremeno, ova odluka iznimno je popularna među američkim srednjim slojem, a posebno radničkom klasom.

Mnoge ankete ukazuju na to da Amerikanci suosjećaju s ilegalcima, no istovremeno inzistiraju na provođenju imigracijskih zakona kako bi zaštitili prava i položaj američkih radnika koji se nalaze u podređenom položaju u kapitalističkom okruženju koje zapošljava ilegalce kao jeftinu radnu snagu.

Autor: Tribun