Sirijska vlast procijenila je da će obnova te ratom porušene države stajati 200 do 400 milijardi dolara kako bi se infrastruktura vratila u stanje prije početka rata 2011. godine. Izvor potrebnog financiranja za sada je najveća nepoznanica jer kurdske oružane skupine potpomognute SAD-om drže većinu naftnih polja na istoku zemlje.

Sirijske jedinice već dvije su godine angažirane na operacijama razminiranja zemlje, a u tom poslu pomažu im i ruski stručnjaci. Procjenjuje se da je do sada razminirano oko 600 hektara različitih površina.

Operacija razminiranja samo je dio nastojanja povratka zemlje u mirnodopske uvjete. Veliki napori ulažu se u ponovno izgradnju porušenih objekata, prometnica i infrastrukture.

Predsjednik Assad u javnost je izašao s procjenom da će za obnovu zemlje i povratak u predratno stanje biti potrebno 10 do 15 godina, a troškovi će biti od 200 do 400 milijardi dolara. Najveći problem je financiranje obnove koje je onemogućeno američkom kontrolom nad naftnim poljima. Sirijska industrija nafte prije rata je donosila zaradu od nekoliko stotina milijuna dolara mjesečno. Dodatan problem predstavljaju američke i europske sankcije koje utječu na sve aspekte trgovine.