Dugogodišnje istraživanje na 1000 muških parova iz Europe, pokazalo je da muškarci koji su zaraženi HIV-om, a koji su uzimali antiretrovirusne lijekove, nisu zarazili svoje partnere tijekom nezaštićenih spolnih odnosa.

U skupini od 1000 parova, jedan član para je bio zaražen i primao je terapiju. Tijekom istraživanja navodno nije zabilježen niti jedan slučaj da je zaraženi prenio virus HIV-a na nezaraženog partnera tijekom nezaštićenog spolnog odnosa, stoji u studiji objavljenoj u medicinskom časopisu The Lancet.

Oglas:

       

Tijekom istraživanja je utvrđeno da se 15 muškaraca ipak zarazilo HIV-om, ali je testiranjima navodno utvrđeno kako ih je zarazio netko drugi, a ne partner koji je primao terapiju.

Naše otkriće nudi uvjerljiv dokaz gay muškarcima da je rizik od prijenosa HIV-a uz antiretrovirusnu terapiju jednak nuli,“ tvrdi Alison Rodgers sa sveučilišta University College London. Ona smatra kako je ovim istraživanjem uklonjena stigma onih koji su zaraženi HIV-om, posebice kada su u pitanju gay muškarci.