Obrasla i neobrađena poljoprivredna zemljišta kriva su za neuspjeh ukrajinske ofenzive, tvrde Britanci

Foto: Scott Peterson

Činjenica da poljoprivrednici nisu bili u mogućnosti obrađivati svoju zemlju u ratnim zonama već godinu i pol dana okrivljuje se za spor napredak ukrajinske ofenzive dok korov koji osvaja zemlju napreduje.

Gusti korov i šikara u ratnim zonama Ukrajine pomažu u kamuflaži ruske obrane i čine mine težim za otkrivanje, objašnjava britansko Ministarstvo obrane.

Iako su ukrajinske vlasti, uključujući predsjednika Zelenskog, s vremena na vrijeme morale objašnjavati spor napredak ofenzive, sada barem mogu okriviti prevladavajuće uvjete na terenu. Objavljeno u jednom od periodičnih obavještajnih sažetaka Ujedinjenog Kraljevstva, Ministarstvo obrane istaknulo je da je “šiblje koje ponovno raste na ratištima južne Ukrajine vjerojatno jedan od čimbenika koji pridonosi općenito sporom napretku borbe”, a to je uzrokovano 18-mjesečnim nemogućnošću pristupa zemljištima za poljoprivrednike.

Vrijeme je također bilo faktor, reklo je britansko ministarstvo, rekavši da je “povratak korova i grmlja ubrzan u toplim, vlažnim ljetnim uvjetima… Dodatni pokrov pomaže kamuflaži ruskih obrambenih položaja i otežava čišćenje obrambenih minskih polja.”

Dok je gusta šikara također bila korisna za “male, prikrivene pješačke napade”, u svemu ostalom je bila nepovoljna za Ukrajince, rečeno je.

Vijest o ukrajinskom korovu dolazi usred tvrdnji da su njihove oružane snage počele napuštati standardnu taktiku NATO-a kojoj su ih podučavale zapadne zemlje u pripremi za ofenzivu, te se vraćaju starom stilu borbe. Tvrdnje dolaze u izvješću New York Timesa koje su potvrdili ukrajinski državni mediji koji tvrde da ofenziva do sada nije išla kako se nadalo, ali da zapovjednici pokušavaju promijeniti stvari.