Posljednjih godina sve više slušamo o pošasti ženskog genitalnog sakaćenja kojoj su podvrgnute djevojčice mahom iz afričkih zemalja, a čija praksa je postala sve učestalija i u europskim zemljama poput Velike Britanije. I naravno, prisutan je sveopći generalni konsenzus da se radi o kriminalnom djelu kojem su djevojčice podvrgnute protiv svoje volje i bez ikakvog medicinskog opravdanja.

No, gotovo nitko ne priča o muškom ekvivalentu genitalnog sakaćenja, odnosno takozvanom obrezivanju kojem su muška djeca podvrgnuta u najranijoj dobi. Muško obrezivanje u Europi je relativno rijetko, osim kod židovske i muslimanske populacije gdje je ono dio vjerskog obreda. No začudili bi se saznanjem da je primjerice u SAD-u većina muške populacije, bez obzira na vjersko opredjeljenje, obrezana.

Američko udruženje pedijatara tu praksu opravdava navodnim pozitivnim učincima obrezivanja. Već sama činjenica što se radi o činu kojim se djetetu uklanja sasvim normalan dio njegovog tijela, i to bez njegovog odobrenja, trebala bi biti dovoljan znak za uzbunu, kao što je slučaj kod djevojčica. No promotrimo sad te navodne pozitivne učinke obrezivanja, čujmo što liječnici kažu o tome imaju li oni smisla, te sagledajmo i opasnosti koje vrebaju iza tog navodno bezazlenog operativnog zahvata.

Navodni pozitivni učinci

Infekcije urinarnog trakta

Oko 1 posto dječaka razvije infekciju urinarnog trakta unutar prve godine života. Unatoč tvrdnjama američkih pedijatara da obrezivanje smanjuje mogućnost infekcije, relevantna istraživanja po tom pitanju nedostaju, a pored kvalitetne zdravstvene skrbi dugoročne negativne posljedice takvih infekcija su vrlo rijetke. Pored toga, učestalost urinarnih infekcija kod djece nije ništa manja u SAD-u u odnosu na Europu gdje se obrezivanje uglavnom ne vrši. Čak i prema tvrdnjama pedijatar koji zagovaraju obrezivanje, ono bi u sto slučajeva obrezivanja trebalo spriječiti jedan slučaj urinarne infekcije. Uzevši u obzir statistiku koja govori da se na sto slučajeva obrezivanja dogode dva slučaja ozbiljnih postoperativnih komplikacija, vidljivo je da je obrezivanje čak i statistički riskantnije od potencijalne smanjene opasnosti od urinarne infekcije.

Rak penisa

Rak penisa je jedan od najrijeđih oblika raka, godišnje imamo jedan slučaj na 100.000 muškaraca, i gotovo uvijek kod odraslih osoba. Rak penisa povezan je s infekcijom određenim tipom HPV virusa, koja se može efikasno spriječiti upotrebom kondoma i cijepljenjem. Pored toga, statistika opet pokazuje da je učestalost pojave te bolesti slična kod obrezane i neobrezane populacije.

Klasične spolne bolesti

Postoje istraživanja koja su pokazala da obrezivanje doista u određenoj mjeri smanjuje opasnost od genitalnog herpesa i genitalnih bradavica. Muđutim, za sve ostale spolne bolesti, poput sifilisa, gonoreje i klamidije, obrezivanje ne pruža nikakvu zaštitu. Ponovno vrijedi naglasiti da se od svih tih bolesti efikasno možemo zaštititi korištenjem kondoma, te da spolne bolesti ionako nastupaju tek nakon spolne zrelosti i stupanja u spolne odnose, što samo po sebi govori da nema potrebe da se djeca obrezuju, već mogu o tome sama odlučiti kad dovoljno odrastu.

HIV

Istraživanje provedeno u Keniji, Ugandi i Južnoj Africi, zemljama gdje je stopa zaraze HIV-om vrlo visoka pokazala je da postoji korelacija između obrezivanja i smanjenog rizika od zaraze HIV-om kod muškaraca koji se upuštaju u heteroseksualne odnose. S druge strane, ostala istraživanja koja su provođena na tu temu nisu pokazala sličnu korelaciju, stoga je upitna vjerodostojnost spomenutog istraživanja.

Na to ukazuje i činjenica da je stopa zaraze HIV-om među američkom muškom populacijom, koja je većinski obrezana, viša nego među europskom muškom populacijom, koja se ne obrezuje. Pored toga, seksualni prijenos HIV-a u razvijenim zemljama ponajprije se odvija među muškarcima koji imaju seksualne odnose s drugim muškarcima, a niti jedno istraživanje ne spominje mogućnost da obrezivanje na neki način štiti od prijenosa virusa među ovom populacijom.

Kao i kod klasičnih spolnih bolesti prijenos HIV-a efikasno se spriječava upotrebom kondoma i odgovornim seksualnim ponašanjem. S obzirom da se seksualni prijenos HIV-a događa kod seksualno aktivnih odraslih osoba, nema nikakvog razloga da se djeca obrezuju prije svojeg seksualnog sazrijevanja, kada već mogu samovoljno odlučiti o tome žele li biti obrezana ili ne.

Komplikacije i posljedice obrezivanja

Kao i kod svakog operativnog zahvata, tako su i kod muškog obrezivanja moguće komplikacije kao što su infekcije, krvarenja i deformacije tkiva poput suženja izlaza mokraćnog kanala. Unatoč tome što zagovornici obrezivanja smatraju da kožica glavića penisa nema neku funkciju u seksualnosti, ona je bogato isprepletena živcima, štiti glavić penisa, te ima važnu mehaničku funkciju tijekom spolnog odnosa. Također, medicinska istraživanja pokazala su da obrezivanje smanjuje osjećaj u tkivu penisa, te posljedično može dovesti do seksualnih problema kod obrezanih muškaraca.

Sagledavanjem navedenih propagiranih argumenata za obrezivanje, revidiranjem njihove valjanosti, te uzimajući u obzir potencijalne negativne posljedice obrezivanja kao medicinskog zahvata kod male djece, možemo slobodno zaključiti da nema adekvatnog opravdanja koje bi išlo u prilog obrezivanju, barem ne dok osoba nije dovoljno odrasla da sama može odlučiti podvrgnuti se takvom zahvatu.