Od 100 finalista turnira u Fortnite-u, svi su muškarci

Foto: Christian Petersen

Nakon što je 40 milijuna ljudi provelo 10 tjedana pokušavajući se kvalificirati na do sada najbolje plaćeni e-sports turnir, Fortnite World Cup, s nagradnim fondom od 30 milijuna dolara, na vidjelo je izašla jedna pomalo neugodna činjenica.

Naime, od ukupno 100 finalista koji su se uspjeli plasirati u finale, svih 100 su muškarci. To je razljutilo feminističke novinare koji su za čitav debakl „ravnopravnosti spolova“ optužili a što drugo nego „patrijarhat“.

Činjenica je da djevojke nikad nisu previše marile za video igre, tako je bilo pred 20 godina, a tako je i danas. One koje jesu zainteresirane, obično se ne fokusiraju na FPS pucačine. A možda je i činjenica da su muškarci u ovoj vrsti „sporta“ jednostavno uspješniji zbog psihofizičkih razlika između muškaraca i žena?

Koliko god to bizarno zvučalo s obzirom da se radi o igranju video igara, a ne o nekakvom stvarnom poslu, niti su turniri s velikim novčanim nagradama učestala stvar, novinari Guardiana čak su pozvali izdavače video igara i organizatore ovakvih turnira da angažiraju više ženskih igrača, te da „poznatijima plaćaju isto kao i muškim igračima“. Očito bi žene trebale biti za nešto plaćene samo zato jer su žene, a ne zato jer osvoje prvo mjesto.