U razgovoru za RTL televiziju pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut komentirao je nove mjere vezane uz nošenje maske te pojasnio što će raditi famozni „korona redari“.

Korona redari su jedna od mjera propisanih preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, to su osobe koje odrede vlasnici ugostiteljskih objekata i njihova zadaća je provoditi epidemiološke mjere HZJZ-a. Oni su dužni određivati ih već od sutra od kada kreću najnovije mjere, preporuke, znači svaki objekt koji ima više od 50 osoba, na svakih 50 osoba mora imati jednog korona redara.

Trut je komentirao prvi dan pooštrenih mjera na terenu, te izrazio da je uglavnom zadovoljan provođenjem istih.

Prema dobivenom izvješću inspektora civilne zaštite koji su na terenu, a danas su imali 258 nadzora, iz čega je 16 kršenja, koja su nepridržavanje razmaka i nenošenje maske te nenošenje maske na pravilan način u objektima. Kazni nije bilo, samo usmenih upozorenja.

Trut je dodao je da kazne mogu dobiti svi oni koji krše mjere koje su propisane i određene odlukom Stožera civilne zaštite.

Rekao je da gosti, primjerice u restoranima, moraju nositi maske i o tome računa vodi vlasnik objekta. Ukoliko gosti odbiju nositi masku, moraju biti zamoljeni da napuste objekt, u suprotnom kaznu snosi vlasnik objekta.

Istaknuo je da postoji kazna za nenošenje maski te da bi se svi trebali odgovorno ponašati i pridržavati mjera koje je donio Stožer civilne zaštite.