Od iduće godine uvodi se porez na nereciklirani plastični otpad

Od početka iduće godine u Hrvatskoj će se plaćati porez na nereciklirani plastični otpad. Porez će se plaćati na nivou čitave Europske Unije, a sredstva prikupljena ovim porezom ići će direktno u blagajnu EU, a ne u proračune država članica koje ga prikupljaju.

Ovim porezom navodno bi se trebala djelomično financirati otplata dijela kredita od 750 milijardi eura kojima će se financirati izdvajanja za mjere oživljavanja gospodarstava zemalja Europske unije koja su pogođena aktualnom gospodarskom krizom prouzročenom epidemijom korona virusa.

Stopa poreza iznositi će 800 eura po toni nereciklabilne plastične ambalaže, odnosno 80 eurocenti po kilogramu.

U siječnju 2018. godine predstavljena je Strategija za upravljanje plastičnim otpadom, s ciljem da se do 2030. sva plastična ambalaža reciklira te ograniči jednokratna uporaba plastike. Pritom je predloženo uvođenje mogućnosti da porez na plastiku postane novi izvor prihoda europskog proračuna.

Još se ne zna tko će točno provoditi deklariranje i kategoriziranje što jest a što nije nereciklirani plastični otpad, kao ni na koji će se točno način sprovoditi prikupljanje poreza.