Počevši od ovog ljeta, svi novi automobili koji se prodaju u EU po zakonu će morati sadržavati crnu kutiju kojoj će moći pristupiti nadležna tijela koja bilježe podatke o vožnji.

Od 6. srpnja 2022. svi proizvođači automobila bit će prisiljeni ugraditi nove modele sustavom koji prati tehničke podatke.

Zabilježeni podaci uključivat će brzinu vozila, kočenje, kut upravljača, njegov nagib na cesti i jesu li različiti sigurnosni sustavi vozila u funkciji, počevši od sigurnosnih pojaseva.

Novi će se sustav poklopiti s uvođenjem sustava Intelligent Speed ​​Assistance (ISA), koji će upozoriti vozače kada prekrše ograničenje brzine”, izvještava Reclaim the Net.

Međutim, ISA sustavi ne bi trebali spriječiti vozača da stvarno prekrši ograničenje brzine.

Sustav, koji će biti dostupan organima za provođenje zakona, ali ne i osiguravajućim društvima, također će moći katalogizirati točnu vrstu vozila i slati podatke proizvođačima nakon nesreće.

Vlasti tvrde da će podaci biti anonimizirani, što znači da se informacije ne mogu koristiti za identifikaciju vlasnika vozila, iako bi samo nevjerojatno naivni vjerovali u to.