„Od raka jajnika ne obolijevaju samo žene, već svi koji imaju jajnike“ – tvrde u Muzeju vagine

Foto: Isabel Infantes / AFP

Londonski „Muzej vagine“ obilježio je Mjesec svjesnosti o raku jajnika predavanjem pratiteljima na društvenim mrežama da nisu sve žrtve te smrtonosne bolesti žene.

„Mjesec je svjesnosti o raku jajnika – #OvarianCancerAwarenessMonth. Održat ćemo vam ubrzani tečaj o podizanju svijesti o raku jajnika.”

Muzej vagine objavio je da će redovito ažurirati temu s informacijama o temama kao što su uzroci i simptomi raka, kao i o „razbijanju mitova“.

Neke naznake o tome od čega se ti „mitovi” mogu sastojati dane su u sljedećem postu, gdje su ustvrdili: „Kroz ovu temu koristit ćemo rodno neutralan jezik. Iako većina osoba koji obole od raka jajnika jesu žene, on može utjecati na bilo koga s jajnicima, uključujući trans muškarce, nebinarne osobe i interspolne osobe koje imaju jajnike.”

Na svojoj web stranici Muzej vagine navodi tri cilja svoje misije kao što su djelovanje „kao forum za feminizam, prava žena, LGBT+ zajednicu i interspolnu zajednicu“, suprotstavljanje „heteronormativnom i cisnormativnom ponašanju“ i promicanje „interseksualnih, feminističkih i trans-uključivih vrijednosti”.