Skupina žena iz Saudijske Arabije, Jemena i drugih zemalja gdje je zakonom žena obvezna nositi pokrivala na glavi, okupila se kako bi putem interneta prosvjedovala protiv nikaba, hidžaba i sličnih pokrivala za glavu i lice, prenosi Sputnik.

Većina njih živi u islamskim zemljama koje imaju stroge propise o odijevanju žena, a posebice kad su pitanju hidžab, nikab ili burka.

Kampanja je u potpunoj suprotnosti onoj koja je pokrenuta prošle srijede, a kojom se žene neislamskog svijeta želi potaknuti na nošenje hidžaba 1. veljače, kako bi se tobože „solidalizirale“ sa muslimankama koje se smatraju – žrtvama diskriminacije zbog nošenja vela.

#NoHijabDay i #FreeFromHijab glavne su oznake na Twitteru, gdje su neke korisnice objavile i fotografije na kojima doslovce skidaju marame i druga pokrivala sa glava.

Neke od njih podijelile su cijele priče o tome kako se žele suprotstaviti rigoroznim pravilima, ali i zlostavljanjima koja proživljavaju unutar društva, pa čak i obitelji zbog toga.

Kampanji se pridružio i dio žena na Zapadu, dok je akcija očekivano naišla i na paradoksalne kritike, jer se ona tobože kosi sa slobodnim odabirom ili slobodom općenito.